تغییر الگوی خواب و جریان خون با مصرف مزمن کافئین

به گزارش سیناپرس همدان، یک مطالعه جدید نشان می دهد که مصرف مزمن کافئین اثرات شگفت انگیزی بر الگوهای خواب و جریان خون مغز در موش ها دارد و جریان خون مغز را در طول خواب افزایش می دهد.

این مطالعه به رهبری دکتر اندرو چارلز از UCLA، با استفاده از یک میکروچیپ کم تهاجمی و سیستم ضبط ویدیویی انجام شد که به موش‌ها اجازه می‌داد آزادانه در حال حرکت باشند در حالی که پارامترهای مختلف فیزیولوژیکی و رفتاری را در دوره‌های طولانی، از هفته‌ها تا ماه‌ها، ثبت ‌کند. این ابداع پژوهشگران را قادر ساخت تا تأثیرات مصرف مزمن کافئین را بر زمان خواب (از جمله خواب REM) و همچنین بر جریان خون مغز در حالت بیداری و خواب بررسی کنند.

این مطالعه نشان داد که موش‌ها به‌طور مداوم در طول مرحله آخر بیداری خود دچار “سیستا” (خواب نیمروزی) می‌شوند. مصرف روزانه کافئین این استراحت را لغو کرد و هشیاری را در مرحله بیداری تثبیت کرد و همچنین شروع خواب (به ویژه خواب REM) را تا ۲ ساعت نسبت به چرخه تاریکی و روشنایی تغییر داد. جالب اینجاست که موش‌هایی که در بیداری کافئین مصرف می‌کردند، خواب همراه با آرامش بیشتری داشتند و مقدار کلی خواب غیر REM و REM آنها تغییری نکرد زیرا دیرتر به خواب می‌رفتند.

محققان دریافتند که جریان خون مغز به طور کلی با فعالیت مرتبط است و باعث می شود که در حالت بیداری بیشتر و در هنگام خواب کمتر شود. استثنای این الگو، دوره‌های خواب REM بود که در طی آن‌ها در غیاب هیچ حرکتی، جریان خون مغز افزایش زیادی داشت. مصرف مزمن کافئین اثرات قابل توجهی بر جریان خون مغز در هر دو حالت بیداری و خواب داشت و باعث کاهش جریان خون مغز در مرحله بیداری و افزایش قابل توجهی در جریان خون مغز در مرحله خواب شد.

این نتایج چندین پیامد مهم دارند:

  • این موش ها (و شاید برخی از انسان ها) ممکن است از نظر ژنتیکی کدگذاری شده باشند تا در مرحله بیداری خود “سیستا” داشته باشند.
  • موش‌ها تاخیر در شروع خواب را با خوابیدن آرام تر و فرو رفتن در خواب عمیق جبران کردند. از آنجایی که اکثر افراد عملاً قادر به شروع خواب عمیق برای جبران تاخیر در شروع خواب نیستند، این ممکن است این تصور را توضیح دهد که کافئین کیفیت خواب را کاهش می دهد.
  • خواب REM با افزایش چشمگیر جریان خون مغز همراه است که توسط کافئین افزایش می یابد. جریان خون مغز در طول خواب غیر REM نیز در طول تجویز کافئین افزایش یافت. نویسندگان می گویند این اثرات این احتمال را افزایش می دهد که اثرات محافظت کننده عصبی کافئین، به ویژه در برابر بیماری های تخریب کننده عصبی مانند پارکینسون، می تواند با افزایش جریان خون آن در طول خواب مرتبط باشد و به پاکسازی مواد زائد متابولیک کمک کند.

این تحقیق در مجله PNAS Nexus منتشر شده است.

مترجم: سید سپهر ارومیهء

نوشته تغییر الگوی خواب و جریان خون با مصرف مزمن کافئین اولین بار در خبرگزاری سیناپرس | اخبار علمی ایران و جهان. پدیدار شد.

لینک منبع خبر


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.