زنبورها با تماشا و تمرین، رفتار جدید یاد می ‌گیرند 

یافته های یک مطالعه جدید نشان داده است: زنبورها با تماشای زنبورهای دیگر و یادگیری از آن‌ها روند جدیدی در رفتار خود پیدا می ‌کنند و یک شکل از رفتار می ‌تواند به سرعت در کندو گسترش یابد.

به گزارش سیناپرس، این تحقیق که توسط دانشگاه کوئین مری لندن انجام شد، شواهد قوی ارائه می ‌کند که یادگیری اجتماعی باعث گسترش رفتار زنبورها می ‌شود. در این راستا آزمایش‌های مختلفی برای اثبات این امر انجام شد. محققان یک جعبه پازل دو گزینه ای طراحی کردند که می تواند با فشار دادن یک زبانه قرمز در جهت عقربه های ساعت یا یک زبانه آبی در خلاف جهت عقربه های ساعت باز شود تا پاداش را نشان دهد.

زنبورهای نمایشگر برای استفاده از زبانه‌های قرمز یا آبی، با زنبورهای ناظر آموزش دیده بودند. وقتی نوبت به ناظران رسید که با معما مقابله کنند، آنها به طور قاطع و مکرر تصمیم گرفتند از همان روشی استفاده کنند که دیده بودند. اهمیت یادگیری اجتماعی برای دستیابی به راه حل های جعبه معما نیز از طریق گروه کنترل نشان داده شد.

نتایج مشابهی از آزمایش‌های مشابه در گونه‌هایی مانند نخستی‌ها و پرندگان استفاده شده است تا نشان دهد که آنها نیز مانند انسان‌ها قادر به پرورش هستند. اگر زنبورها نیز قادر به این کار باشند، این امر به طور بالقوه می تواند منشأ تکاملی بسیاری از رفتارهای پیچیده ای که در بین حشرات اجتماعی دیده می شود را توضیح دهد. جالب اینجاست که ممکن است آنچه که اکنون غریزی به نظر می رسد، حداقل در ابتدا از نظر اجتماعی آموخته شده باشد.

دکتر آلیس بریجز (Alice Bridges) محقق ارشد این مطالعات از دانشگاه کوئین مری لندن، گفت: زنبورهای عسل و به طور کلی بی مهرگان دارای پدیده های فرهنگی اینگونه در طبیعت نیستند. با این حال، در آزمایشات ما شاهد گسترش و حفظ یک روند رفتاری در گروه های زنبورهای عسل مشابه آنچه در نخستی ها و پرندگان دیده شده است، بودیم. به گزارش سیناپرس، یافته های تحقیقات ما نشان می دهد؛ یادگیری اجتماعی ممکن است تأثیر بیشتری بر تکامل این رفتار نسبت به آنچه قبلا تصور می شد داشته باشد.

پروفسور لارس چیتکا (Lars Chittka) استاد اکولوژی حسی و رفتاری در دانشگاه کوئین مری لندن می ‌گوید: این واقعیت که زنبورها می ‌توانند تماشا کنند و یاد بگیرند و سپس به آن رفتار عادت کنند به شواهد رو به رشدی اضافه می کند که آنها موجوداتی بسیار باهوش هستند.

به گزارش سیناپرس، چیتکا در خاتمه می افزاید: ما تمایل داریم تمدن های بیگانه را که توسط زنبورها، مورچه ها و حشرات روی سیاره ما تشکیل شده اند نادیده بگیریم زیرا آنها جثه کوچکی داشته و در نگاه اول به نظر می رسد که جوامع و ساختارهای معماری آنها توسط غریزه اداره می شود.

اما تحقیقات ما نشان می دهد:نوآوری‌ها می ‌توانند مانند الگوهای رفتاری رسانه ‌های اجتماعی از طریق کلنی‌های حشرات پخش شوند که نشان می ‌دهد حشرات می‌ توانند به چالش‌های محیطی کاملاً جدید بسیار سریع‌تر از تغییرات تکاملی پاسخ دهند.

به گزارش سیناپرس، شرح کامل این مطالعات و نتایج آن در مجله تخصصی PLOS Biology منتشر شده است.

مترجم: فاطمه امینی

نوشته زنبورها با تماشا و تمرین، رفتار جدید یاد می ‌گیرند  اولین بار در خبرگزاری سیناپرس | اخبار علمی ایران و جهان. پدیدار شد.

لینک منبع خبر


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.