انسان برای سازگاری با سرما تکامل نیافته است؛ پس چگونه در اقلیم‌های شمالی ساکن شدیم؟

human cold adaptation 63d41ed8733fadf748876d8f

به‌نقل از وب‌سایت کانورسیشن، اولین نشانه‌های انسان‌تباران ساکن اروپای شمالی که شامل ردپاهای ۹۰۰ هزارساله و ابزار سنگی است، در دهکده‌ی هیزبرو در شهرستان نورفک در شرق انگلستان کشف شد. در آن زمان، هیزبرو اقلیمی سرد زمستانی با جنگل‌های مخروطی بود و به جنوب اسکاندیناوی کنونی شباهت داشت. شواهد چندانی از حضور طولانی‌مدت انسان‌تباران هیزبرو در آن منطقه وجود دارد و همین مسئله نشان می‌دهد آن‌ها زمان کافی برای سازگاری فیزیکی نداشتند.

هنوز مشخص نیست انسان‌تباران هیزبرو چگونه از شرایط سختی که با سرزمین‌های آفریقایی اجدادشان تفاوت بسیار داشت، جان سالم به در بردند. هیچ غاری یا هیچ گونه شواهدی از پناهگاه در این مناطق وجود ندارد. ابزار و مصنوعات هیزبرو ساده هستند و هیچ فناوری پیچیده‌ای در آن‌ها به کار نرفته است.

شواهد مربوط به برپا کردن آتش در این زمان جدال‌برانگیزند. ابزارهای دوخت و دوز لباس‌های مقاوم در برابر آب و هوا هم تقریبا تا ۸۵۰ هزار سال بعد در اروپای غربی دیده نشدند. بسیاری از حیوانات برای اجتناب از سرمای فصلی مهاجرت می‌کنند، اما انسان‌تباران هیزبرو برای رسیدن به هوای گرم واقعی، باید دست‌کم مسافتی ۸۰۰ کیلومتری را به سمت جنوب می‌پیمودند.

به‌سختی می‌توان تصور کرد که انسان‌تباران بدون آتش یا لباس گرم در زمستان‌های نورفک زنده ماندند. با این‌حال زندگی انسان‌تباران در این منطقه‌ی شمالی به این معنی است که آن‌ها راهی برای بقا یافته بودند. چه کسی می‌داند باستان‌شناسان در آینده چه چیز پیدا می‌کنند؟

شکارچیان باکسگروو

محوطه‌های مربوط به اقامتگاه‌های جدیدتر مثل باکسگروو در ساسکس غربی شمال انگلستان سرنخ‌های بیشتری درباره‌ی چگونگی بقای انسان‌تباران باستانی در اقلیم‌های شمالی ارائه می‌دهد. قدمت منطقه‌ی باکسگروو تقریبا به ۵۰۰ هزار سال پیش باز می‌گردد؛ زمانی که بشر یکی از سردترین دوره‌های اقلیم زمین را تجربه کرد.

بر اساس نشانه‌های بریدگی روی استخوان‌ها، انسان‌تباران این منطقه به شکار حیوانات می‌پرداختند. این یافته‌ها منطبق با ویژگی‌های خوراک‌جویان امروزی است که در مناطق سردتر زندگی می‌کنند و زندگیشان بیشتر از همتایان اقلیم گرمشان به طعمه‌های جانوری وابسته است. گوشت، غذایی غنی از کالری و چربی لازم برای آب و هوای سرد است.

استخوان ساق پای فسیل‌شده‌ی انسان‌تباری از باکسگروو در مقایسه با انسان‌های امروزی مقاوم‌تر است و از قد بلند و تنومندی وی حکایت می‌کند. بدن‌های بزرگ‌تر با دست و پاهای نسبتا کوتاه با به‌حداقل‌رساندن مساحت سطح، اتلاف گرما را کاهش می‌دهند. بهترین حالت برای اجتناب از گرما، داشتن شکل کروی است و به همین دلیل، جانوران و انسان‌ها در اقلیم‌های سرد تا حد ممکن به این وضعیت نزدیک می‌شوند. همچنین شواهد واضح‌تری از برپا کردن آتش در این مناطق وجود دارد.

متخصصان اقلیم سرد

نئاندرتال‌هایی که حدود ۴۰۰ هزار سال تا ۴۰ هزار سال پیش در اوراسیا زندگی می‌کردند، در اقلیم‌های یخچالی ساکن بودند. این گونه‌ها در مقایسه با پیشینیان خود در آفریقا و همچنین نسبت به انسان‌های کنونی، دارای پاهای کوتاه‌تر و قوی‌تر و بدن‌های عضلانی و عریض‌تری بودند که برای تولید و حفظ گرما مناسب بودند.

با این‌حال چهره‌ی برآمده‌ و بینی بزرگ نئاندرتال‌ها، درست برخلاف سازگاری با عصر یخبندان است. مانند میمون‌های ماکاک ژاپنی که در مناطق سرد زندگی می‌کنند و موش‌های آزمایشگاهی که در شرایط سرد پرورش می‌یابند، انسان‌هایی که امروزه در اقلیم‌های سرد زندگی می‌کنند معمولا دارای بینی‌های باریک و نسبتا بلند و گونه‌های پهن و صاف هستند.

با این‌حال بر اساس مدل‌سازی کامپیوتری اسکلت‌های قدیمی، بینی نئاندرتال‌ها در حفظ گرما و رطوبت بهینه‌تر از گونه‌های گرمسیری پیشین بود، زیرا به نظر می‌رسد ساختار داخلی نیز به اندازه‌ی ابعاد کلی بینی حائز اهمیت باشد.

Adblock test (Why?)

منبع خبر


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.