حتی با گذشت سالیان سال از آن دوران، مجموعه بازیهای ترسناک پلیاستیشن ۱ همچنان بازیکنان را میترسانند. چه شامل تعقیب شدن توسط یک هیولا باشد، چه گریههای وحشتناک یک نوزاد در تاریکی، یا تعقیب بیامان توسط یک روح، بسیاری از آثار موجود در این کنسول میتوانند باعث ایجاد ترس در وجود شما شوند. جالب اینجاست که پلیاستیشن ۱ پایه و اساس آثار در نهایت وحشتناکتری را برای پلیاستیشن ۲ فراهم کرد. علیرغم محدودیتهای فنی این کنسول، توسعهدهندگان به طرز ماهرانهای ماجراجوییهای عذابآوری را ساختند که امروزه هنوز در موردشان بحث میشود. در اینجا بهترین بازیهای ترسناکی را که پلیاستیشن ۱ ارائه میداد، معرفی کردهایم.
۱۲. !Iru
تهیهکننده: TAKARA / سازنده: Soft Machine
سال انتشار: ۱۹۹۸
ایرو یک بازی ترسناک اولشخص پیچیده است که بسیاری آن را نمیشناسند و این البته تا حد زیادی منطقی است زیرا این بازی به طور انحصاری تنها در کشور ژاپن منتشر شده است. بازی شما را به مدرسهای میبرد که در آن همکلاسیهایتان به عجیبترین شکل ممکن مانند خورده شدن توسط موجوداتی عجیب و له شدن میمیرند. شما به عنوان دانشآموزی به نام تاتسویا اینابا (Tatsuya Inaba) باید دوستان خود را نجات دهید و کشف کنید که چه اتفاقی در حال رخ دادن است. گیمپلی بازی تقریبا شبیه بازیهایی مانند Echo Night و Hellnight است و شما باید از دست هیولاها مخفی شوید. در حالی که این بازی به طور انحصاری در ژاپن منتشر شد، شما همچنان میتوانید بازی را با استفاده از پچ انگلیسی منتشر شده توسط طرفداران بازی کنید.
۱۱. D
تهیهکننده: Panasonic / سازنده: Warp
سال انتشار: ۱۹۹۵
این اثر ماجراجویی ترسناک با گیمپلی اشاره و کلیک که نامش به سادگی دی است، توسط استودیوی تعطیل شدهی وارپ که بعدها بازی دی ۲ را نیز برای کنسول دریمکست (Dreamcast) ساخت، توسعه داده شده است. هر کدام از این بازیها علیرغم تفاوتهایی که در گیمپلی دارند، روایتی کاملاً جالب را ارائه میدهند. در بازی اول که در ابتدا روی کنسول ۳DO منتشر شد و بعداً به پلیاستیشن ۱ نیز راه یافت، بازیکنان نقش لورا هریس (Laura Harris) را بر عهده میگیرند که تحقیقاتی در مورد قتلهایی که پدرش مرتکب شده بود را آغاز میکند. پس از کشف مخفیگاه او در بیمارستان، او با شجاعت به این محل نفوذ میکند، غافل از اتفاقات ترسناکی که در انتظار او هستند. او نمیداند که بیمارستان به سرعت به یک قلعه تبدیل میشود و او را در یک مصیبت کابوسوار فرو میبرد که تخیلش را به چالش میکشد.
۱۰. Nightmare Creatures
تهیهکننده: Activision / سازنده: Kalisto Entertainment
سال انتشار: ۱۹۹۷
زمانی که این بازی عرضه شد، در نوع خود کم نظیر بود و محدودیتهای فنی پلیاستیشن ۱، مانعی برای توسعهدهندگان آن نبود. در واقع استودیوی کالیستو اینترتینمنت موفق شد یک تجربهی جذاب را ارائه کند و این نشان داد که پلیاستیشن در آن زمان توانایی رقابت با نینتندو ۶۴ را دارد. Nightmare Creatures ترکیبی از اکشن و عناصر وحشت بقا را ارائه میداد. در این بازی بازیکنان ایگناتیوس را کنترل میکردند که به سلاحهای مختلفی از جمله شمشیر، تبر و سلاح گرم نیز مجهز بود. سیستم مبارزه بازی سریع و شدید بود و نیاز به واکنشهای سریع و تفکر استراتژیک داشت. یکی دیگر از موارد برجسته بازی فضای بازی تاریک و ظالمانه آن بود که با جلوههای صوتی ترسناک و موسیقی دلخراش و دشمنان ترسناک، بازیکنان را تحت تاثیر قرار میدادند.
۹. Koudelka
تهیهکننده: SNK / سازنده: Sacnoth
سال انتشار: ۱۹۹۹
کودلکا یکی از جاهطلبانهترین آثار در ژانر نقشآفرینی ژاپنی و فلسفهی بازی و سیستم مبارزهای آن خیرهکننده است. این بازی شبیه به بازی Parasite Eve، ترکیبی از سبک ترس و بقا و نقشآفرینی ژاپنی است که آن را از هر بازی دیگری که در طول زندگی خود تجربه میکنید متفاوت میکند. جلوههای ویژهی این بازی جلوتر از زمان خود هستند و این یکی از دلایلی است که باعث میشود این بازی در این لیست قابل ذکر باشد. هیولاهای عجیبی که با آنها روبرو خواهید شد به خوبی طراحی شدهاند و کشتن آنها در مراحل اولیه فوقالعاده دشوار است، به این معنی که تلاشهای دوباره در بازی اجتناب ناپذیر است. در مورد داستان میتوان به صورت خلاصه گفت که شخصیتهایی با نام اسقف جیمز (bishop James) و ادوارد پلانکت (Edward Plunkett)، اسرار صومعهی نمتون (Nemeton) را کشف میکنند و با هیولاهای مختلفی که از گذشتهای تاریک خلق شدهاند، روبرو میشوند.
۸. Alone in the Dark: The New Nightmare
تهیهکننده: Infogrames / سازنده: Darkworks
سال انتشار: ۲۰۰۱
سری بازی تنها در تاریکی حتی قبل از بازی رزیدنت ایول یکی از اولینهای ژانر ترس و بقا بود و باعث تأسف است که این سری بازی اکنون فراموش شده و در انتظار روزی است که نسخهی قوی دیگری از آن ساخته شود. با گذشت این همه سال، هنوز هم نسخه The New Nightmare برای کسانی که از بازیهای ویدیویی سبک ترس و بقا لذت میبرند، پیشناهد میشود. در این بازی وارد سفر کابوسوار ادوارد کارنبی (Edward Carnby) و آلین سدریک (Aline Cedric) میشوید که در جزیرهی سایه، مکانی مرموز در نزدیکی سواحل ماساچوست قرار دارند. شما فقط میتوانید یک شخصیت را برای بازی انتخاب کنید، اما پایان برای هر دو یکسان است. ادوارد و همراهش باید جزیره را بررسی کنند، اسرار را کشف کنند و با موجوداتی غیرعادی مقابله کنند. مانند بازیهای کلاسیک دیگر مانند رزیدنت ایول، این بازی نیز دارای کنترلهای تانک و تأکید بر بازگشت به عقب برای باز کردن قفل درهای بسته برای پیشرفت بیشتر در داستان است. از سوی دیگر مهمات در بازی کمیاب هستند، بنابراین بهترین انتخاب این است که فقط از درگیریهای غیر ضروری خودداری کنید.
۷. Parasite Eve / Parasite Eve 2
تهیهکننده: Square / سازنده: Square
این سری ترکیب جالبی از بازیهای رزیدنت ایول و فاینال فانتزی است. ترکیب سبک نقشآفرینی با عناصر ترس و بقا در این مجموعه و به خصوص دو نسخه اول فوقالعاده عمل کرده و در حالی که بسیاری ممکن است به طور ناعادلانه آن را با بازی رزیدنت ایول مقایسه کنند و تا حدی بکوبند، اما این سری در دستهی خاص خود قرار دارد. داستان در اینجا شما را به جای یک پلیس نیویورکی به نام آیا بری (Aya Brea) قرار میدهد که ماموریت او این است که جلوی انگل ایو (Parasite Eve) را بگیرد تا نسل بشر را از روی زمین پاک نکند. گیمپلی بازی بسیار شبیه به بازیهایی مانند فاینال فانتزی ۷ اما بدون سیستم نبرد سنتی است. در عوض بری میتواند آزادانه حرکت کند و از حملات جلوگیری کند و با استفاده از تفنگ یا قدرتهای خود دشمنان را نابود کند. علاوه بر این، این بازی از یک سیستم مبارزهی ریل تایم و قابل توقف با سیستم نوار زمان استفاده میکند. به عبارتی هنگامی که بازیکن حمله میکند، باید کمی صبر کند تا بتواند یک حملهی دیگر را انجام دهد. در حالی که بازی اول یک اثر مشهور در این ژانر باقی میماند، بازی دوم نیز کیفیت خوبی دارد اما به شدت بر روی اکشن و جنبههای خونین سری تمرکز دارد.
۶. Galerians
تهیهکننده: ASCII Entertainment / سازنده: Polygon Magic
سال انتشار: ۱۹۹۹
گالریانز ممکن است شبیه یک کلون معمولی از رزیدنت ایول به نظر برسد، اما به لطف مکانیکهای گیمپلی جالبش، موفق میشود خود را از باقی آثار این سبک متمایز کند. داستان شما را در نقش ریون (لئون) قرار میدهد که از بیماری فراموشی رنج میبرد. او در میان جستوجو برای هویت گمشدهاش متوجه میشود که از قدرتهای روانی نیز برخوردار بوده است و ظاهرا آخرین امید بشریت برای شکست و جلوگیری گالرینها برای تسلط بر جهان است. قبل از اینکه وارد بازی شوید، باید بدانید که بخش مبارزه در این بازی برای همه جذاب نخواهد بود. شما مجهز به تفنگ یا شمشیر نیستید. در این بازی فقط شما و قدرتهای روانیتان هستید که دشمنان خود را از پا در میآورید. بهترین استراتژی این است که از دشمنان معمولی دوری کنید و تا جایی که میتوانید در منابع صرفهجویی کنید. همچنین با هدر دادن منابع در برخورد با دشمنان مشکل خواهید داشت زیرا منابع در این بازی بسیار کمیاب هستند.
۵. Echo Night / Echo Night 2: The Lord of Nightmares
تهیهکننده: FromSoftware / سازنده: FromSoftware
سال انتشار: ۱۹۹۹
این مجموعه برداشتی منحصربهفرد از ژانر وحشت را ارائه میکند. در حالی که شرکتهایی مانند کپکام و کونامی برنامههای بلندپروازانهای برای ارتقای سری بازیهای ترسناک خود داشتند، استودیوی فرامسافتور که امروزه آن را بیشتر به خاطر آثار سولزلایکش میشناسیم، رویکردی ساده و در عین حال جالب را انتخاب کرد. کار با کنترلها در این بازی و دنبالهی آن سخت است و از قضا، این باعث میشود که از کنترلهای تانک رزیدنت ایول قدردانی شود. با این حال، اگر بتوانید این مورد را نادیده بگیرید یک تجربهی باورنکردنی خواهید داشت. بازی شما را به قسمتهای مختلف گذشته میبرد، شما با ارواح تبعید شده صحبت میکنید و قطعات مهمی را که آنها به جا میگذارند جمعآوری میکنید. با این حال، مسأله این است که این بازی مانند دیگر آثار استودیو آسان نخواهد بود. در تمام طول بازی توسط ارواح خاصی تسخیر خواهید شد و از آنجایی که نمیتوانید مبارزه کنید، تنها گزینه این است که چراغها را روشن کنید و آن روح دختر در حال خنده را برای همیشه شکست دهید. در حالی که بازی به طور انحصاری در ژاپن منتشر شده است اما یک پچ انگلیسی نیز دریافت کرده است که به شما امکان میدهد بازی را از ابتدا تا انتها به زبان انگلیسی انجام دهید.
۴. Clock Tower
تهیهکننده: Human Entertainment / سازنده: Human Entertainment
سال انتشار: ۱۹۹۵
کلاک تاور در پلیاستیشن ۱ اغلب با نسخهی کنسول سوپر انایاس (SNES) اشتباه گرفته میشود. نسخهی گفته شده در اینجا دنبالهی آن بازی است زیرا در ژاپن نام آن کلاک تاور ۲ است. این اثر یک بازی سهبعدی در سبک ترس و بقا با گیمپلی اشاره و کلیک و تأکید بر انتخابهای بازیکن است. به عبارتی هر انتخابی که بازیکن میکند بر پایان بازی تأثیر میگذارد. داستان شما را در نقش جنیفر (Jennifer) یا هلن (Helen) و مبارزهی آنها با مرد قیچیدار قرار میدهد. بسته به انتخابی که در طول بازی انجام میشود، حداکثر ۱۰ پایان برای بازی وجود دارد. بازیکنان نمیتوانند از خود در برابر مرد قیچیدار دفاع کنند و در عوض، آنها باید فرار کنند تا مکان امنی برای مخفی شدن پیدا کنند. با این حال، در نظر داشته باشید استفاده از یک مکان مشخص باعث میشود مرد قیچیدار به سرعت شما را پیدا کند. آنچه که اکشن را پیچیدهتر میکند، سیستم اندازهگیری ترس است. هر زمان که مرد قیچیدار در اطراف شما باشد، ترس افزایش مییابد و هنگامی که پر شود، بازیکنان نمیتوانند شخصیت خود را کنترل کنند.
۳. Silent Hill
تهیهکننده: Konami / سازنده: Team Silent
سال انتشار: ۱۹۹۹
سایلنت هیل بدون شک بهترین بازی ترسناک پلیاستیشن ۱ و صد البته تاریخ است. استفاده از محدودیت سختافزاری سیستم به عنوان یک مزیت برای این بازی عمل کرد و این نشان میدهد که برای ترساندن بازیکنان به بالاترین فناوریها نیاز ندارید چرا که باعث شد سازندگان به جای اینکه کل شهر سایلنت هیل را رندر کنند، از طریق یک مه کار را برای خود آسانتر کنند؛ حرکتی که در نهایت به سود بازی شد. این بازی شما را در کنترل یک شخص معمولی به نام هری میسون (Harry Mason) قرار میدهد که به دنبال دختر گمشدهاش شریل (Cheryl) است. وقتی او وارد شهر سایلنت هیل میشود اتفاقات بسیار ترسناکی میافتد و او میفهمد که اینجا شهری برای خوشگذرانی نیست. در حالی که کنترلها کمی مشکل دارند، اما به طرز شگفتانگیزی بهتر از بازی رزیدنت ایول هستند. سطح وحشت در این بازی تا به امروز بینظیر است، زیرا در هر گوشهای پرستاری بیچهره وجود دارد که منتظر است شما را نابود کند. این بازی همچنین زمینه ساز مجموعهای شد که نامش در صنعت بازی جاویدان است.
۲. Resident Evil 2 / Resident Evil 3: Nemesis
تهیهکننده: Capcom / سازنده: Capcom
رزیدنت ایول ۱ یکی از پیشگامان ژانر ترس و بقا بود، اما این رزیدنت ایول ۲ بود که این سری بازی را به سطح بالاتری رساند. این بازی به کارگردانی هیدکی کامیا (Hideki Kamiya)، کارگردان سری بازی دویل می کرای (Devil May Cry)، تلاشی بود برای رسیدن به چیزی فراتر از آنچه بازی اصلی به دست آورده بود. با حضور لیان کندی (Leon Kennedy) و کلر ردفیلد (Claire Redfield) به عنوان جدیدترین قهرمانان این مجموعه، در این نسخه شما در خیابانهای خطرناک پر از زامبیهای شهر راکون (Racoon) به دنبال سرنخها و حل معماهای اتفاقات عجیب و غریبی هستید. نکته جالب در مورد این نسخه این است که کاتسینهای آن هنوز هم جذابیت خود را دارند، مگر اینکه استانداردهای شما بالا باشد. موفقیت این بازی باعث شد استودیوی کپکام به سمت توسعهی یک نسخهی جدید در این مجموعه با عنوان رزیدنت اویل ۳: نمسیس سوق داده شود. در رزیدنت اویل ۳، دشمنی نمادین به نام نمسیس معرفی شد که کابوس بسیاری از بازیکنان آن زمان بود. نمسیس بسیاری از بازیکنان را در آشفتگی قرار میداد زیرا گهگاهی ظاهر میشد و بازیکنان را به مدت زیادی تعقیب میکرد. هر دو بازی بازسازیهای خود را دریافت کردهاند که از این نظر نسخه دوم بازسازی بهتری دارد.
۱. Dino Crisis / Dino Crisis 2
تهیهکننده: Capcom / سازنده: Capcom
داینو کرایسیس یک سری جذاب سبک ترس و بقا است که علاقهمندان به سبک وحشت قطعا آن را فراموش نکردهاند و طرفداران این مجموعه همچنان مشتاقانه برای ساخت یک بازسازی از این مجموعه به کپکام التماس میکنند. در این بازی شما به عنوان یک دختر جوان مو قرمز به نام رجینا (Regina) در ماموریتی برای متوقف کردن دکتر ادوارد کرک (Dr Edward Kirk) و برنامههای او برای ایجاد سلاحهای مخفی بازی میکنید. به همراه چهار مامور دیگر، رجینا باید از مرگ در برابر دشمنان و دایناسورهای بزرگ جان سالم به در ببرد. کنترلها و جلوههای بصری ممکن است به خصوص برای کسانی که در آن دوران بزرگ نشدهاند کمی ضعیف به نظر برسند، با این حال، عناصر ترس و بقا در این بازی هنوز هم میتوانند احساس ترس و وحشت را به بازیکن القا کنند. تجربهی تعقیب شدن توسط یک تیرانوسوروس (Tyrannosaurus) که بزرگ برای اولین بار در پارک ژوراسیک دیده شد، اما به لطف کپکام و تیم با استعدادش در این بازی نیز آورده شده است نیز میتواند برای شما بسیار جذاب باشد. نسخه دوم با اینکه از گیمپلی ترس و بقای نسخه قبل خود صرف نظر میکند و به دنبال عناصر اکشن بیشتر به سبک آرکید است، اما ارزش تجربه را دارد.
منبع: Altar of Gaming
دیدگاهتان را بنویسید