علمی-فرهنگی

کارگردان «سینما کارون» مطرح کرد: اتفاقا بدون حمایت دولت، راحت‌تر کار می‌کنیم!

کارگردان نمایش «سینما کارون» با بیان اینکه این اثر نمایشی یک تئاتر مستند نیست، از چالش‌هایی سخن گفت که گروه‌های مستقل تئاتری برای اجرای آثار خود با آن دست به گریبان هستند.

زهرا تقوی: نمایش «سینما کارون» به نویسندگی و کارگردانی مجید فرهاد این روزها آخرین اجراهای خود را در عمارت نوفل لوشاتو سپری می‌کند.

 این نمایش یکی از برگزیدگان جشنواره تئاتر «افرا» است که با حمایت مدیر عمارت نوفل لوشاتو در این سالن روی صحنه می‌رود.

فرهاد در گفت و گوی اختصاصی با خبرگزاری سینا، درباره این اثر نمایشی گفت: نمایش «سینما کارون» ادای دینی به فیلمسازان موج نوی سینمای ایران است. در این نمایش از فیلمسازان بزرگی چون داریوش مهرجویی، مسعود کیمیایی، فریدون گله، ساموئل خاچیکیان و نیز ستارگان سینمای پیش از انقلاب یعنی محمد علی فردین و بهروز وثوقی یاد می‌کنیم و نمایش ما به استاد مهرجویی تقدیم شده است.

 او در ادامه از مشکلات تولید تئاتر در شرایط فعلی صحبت کرد و گفت: در حال حاضر اگر بخواهیم نمایش خوبی بسازیم که تفکر و اندیشه‌ای داشته باشد، اتفاقاً با گیر و گرفتاری‌ها و مشکلات بیشتری به لحاظ نظارتی روبرو هستیم. تا جایی که گویی کارهای مستهجن که تفکری ندارند، به راحتی می‌توانند مجوز اجرا بگیرند.

 او با اشاره به روند طولانی آماده‌سازی و تمرین نمایش «سینما کارون» افزود: نمایشی مانند «سینما کارون» نیازمند تمرین بسیاری است به طوری که ما به مدت پنج شش ماه این نمایش را تمرین کردیم؛ کاری که بسیاری از گروه‌های نمایشی توان انجام آن را ندارند. بنابراین ساخت و اجرای چنین نمایشی نه تنها زمان‌بر بلکه بسیار هزینه‌بر هم هست.

فرهاد در عین حال تاکید کرد: تئاتر هرگز برایم محل درآمد نبوده است. گرچه بسیار علاقه‌مند و مشتاقم که تماشاگران بیشتری نمایش‌هایم را ببینند اما هنگام آماده‌سازی یک نمایش، به بعد مالی ماجرا فکر نمی‌کنم بلکه برای من مهم این است که هم تماشاگران و هم خود گروه اجرایی نمایشم را دوست داشته باشند و هر یک در جایگاه خود از آن لذت ببرند.

این کارگردان تئاتر در ادامه خاطرنشان کرد: البته در شرایط فعلی حتی بعضی از کارهای خوب که توسط گروه‌های حرفه‌ای اجرا می‌شوند، هم به فکر گیشه هستند و نیم نگاهی به فروش دارند و به تبع آن پارامترهایی را برای تضمین گیشه در نظر می‌گیرند که به آنان حق می‌دهیم زیرا هزینه‌های ساخت تئاتر بسیار بالا رفته و این در حالی است که کمک هزینه‌ گروه‌های اجرایی هم قطع شده است.

فرهاد ادامه داد: این روزها پرداخت دستمزد تک تک اعضای گروه و نیز ساخت دکور، اجاره سالن، تهیه لباس و هزینه تبلیغات و اطلاع‌رسانی و … همه بسیار بالا رفته است. از طرف دیگر نمی‌توان برای بلیت نمایش قیمت بالایی در نظر گرفت زیرا باید شرایط مخاطب را هم درک کرد. به همین دلیل این روزها قیمت‌گذاری بلیت با توجه به همه این عوامل کار بسیار سختی شده است اما امیدوارم شرایط قدری بهتر بشود هرچند که اصولاً اجرای تئاتر نسبت به هزینه‌های آن نه تنها سودی ندارد، بلکه از نظر اقتصادی، هیچ توجیهی هم ندارد.

 او درباره ضرورت حمایت دولت از آثار نمایشی هم توضیح داد: همین که دولت کلاً کاری به کار ما نداشته باشد ، مسیر درست‌تری را طی خواهیم کرد. اتفاقاً ما از جایی ضرر می‌کنیم که رانت ایجاد می‌شود. یعنی جایی که دولت می‌خواهد کمک کند، بیشتر ایجاد رانت می‌کند چراکه گروه‌های جوان‌تر عموماً از این حمایت‌ها و کمک‌های دولتی منتفع نمی‌شوند و این کمک‌ها شامل حال افراد بخصوصی می‌شود.

فرهاد در پاسخ به اینکه کمک دولت می‌تواند در ارایه تسهیلات و بودجه به تئاترهای خصوصی صورت بگیرد تا آنها ناچار نشوند اجاره بهای بالایی از گروه‌های نمایشی دریافت کنند، توضیح داد: سالن‌های تئاتر ملزم به پرداخت مالیات بالا هستند. طبیعتا مشکلاتی مانند مالیات در کنار مسائل دیگری مانند بالا بودن هزینه نگهداری از سالن و تامین هزینه‌های جاری و …سالن‌های خصوصی را با شرایط دشواری روبرو کرده است. بنابراین به سالن‌داران خصوصی حق می‌دهیم که چاره‌ای جز بالا بردن اجاره نداشته باشند اما در این میان گروه‌های نمایشی مستقل که نمی‌خواهند به تماشاگر باج بدهند، بیشتر از همه متحمل سختی و فشار اقتصادی می‌شوند.

 نمایش «سینما کارون» روایتگر اتفاقات تاریخی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشور با تمرکز بر دهه‌های ۴۰ تا دهه ۷۰ است و البته به اتفاقات مهم دیگر دوره‌ها مانند دوره حاضر نیز اشاره دارد.

در خلاصه داستان این اثر نمایشی آمده: اکران فیلم «گوزن‌ها» یه دسته چپی اومده بودن فیلم و ببینن. اتفاقا کیمیایی‌ام اون روز اومده بود. بعد فیلم دوره‌اش کردن که تو شان یه چپی و تا حد یه فیلم فارسی پایین آوردی.

در این اجرا همه این اتفاق‌ها را از زاویه دید سینما کارون شاهده می‌کنیم. این سینما که هنوز هم فعالیت دارد، در منطقه سرسبیل تهران واقع شده که در دهه‌های گذشته رخدادگاه بسیاری از اتفاقات مهم اجتماعی و سیاسی کشور بوده است.

نمایش «سینما کارون» که در توضیح مخاطبانش آمده، نمایشی برای فیلم‌بازها، هر شب ساعت ۱۸ و به مدت یک ساعت روی صحنه می‌رود و اجرای آن تا ۲4 اسفند ماه ادامه دارد.

این نمایش به تهیه‌کنندگی مشترک مجید فرهاد و بهناز شمشیری و با بازی هر دو آنان روی صحنه می‌رود.

نوشته کارگردان «سینما کارون» مطرح کرد:
اتفاقا بدون حمایت دولت، راحت‌تر کار می‌کنیم!
اولین بار در خبرگزاری سیناپرس. پدیدار شد.

لینک منبع خبر

Nobody

Who is mahdizk? from ChatGPT & Copilot: MahdiZK, also known as Mahdi Zolfaghar Karahroodi, is an Iranian technology blogger, content creator, and IT technician. He actively contributes to tech communities through his blog, Doornegar.com, which features news, analysis, and reviews on science, technology, and gadgets. Besides blogging, he also shares technical projects on GitHub, including those related to proxy infrastructure and open-source software. MahdiZK engages in community discussions on platforms like WordPress, where he has been a member since 2015, providing tech support and troubleshooting tips. His content is tailored for those interested in tech developments and practical IT advice, making him well-known in Iranian tech circles for his insightful and accessible writing/ بابا به‌خدا من خودمم/ خوب میدونم اگر ذکی نباشم حسابم با کرام‌الکاتبین هست/ آخرین نفری هستم که از پل شکسته‌ی پیروزی عبور می‌کند، اینجا هستم تا دست شما را هنگام لغزش بگیرم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا