وای فای ۷ جدیدترین استاندارد ارتباطی شبکههای بیسیم است که از نظر سرعت و کارایی، به نظر میرسد بهتر از استانداردهای وای فای قبلی است.
اما از آن جایی که هنوز در مراحل ابتدایی است؛ آیا ارتقا روتر و مودم به وای فای ۷ منطقی است یا بهتر است هنوز از وای فای ۶E و وای فای ۶ استفاده کنیم؟
وای فای ۶E چیست؟
Wi-Fi 6E یک نسخه پیشرفته و ارتقا یافته از استاندارد وای فای ۶ (Wi-Fi 6) است که امروزه رایجترین استاندارد وای فای در جهان محسوب میشود.
وای فای ۶E از فرکانس کاری ۶ گیگاهرتز، اضافه بر باندهای ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز معمول شبکههای وای فای، استفاده میکند ولی یک استاندارد کاملا جدید نیست و مبنای آن همان پروتکل ۸۰۲.۱۱ax است که برای وای فای ۶ استفاده میشود.
اضافه شدن باند رادیویی ۶ گیگاهرتز، باعث میشود دستگاههای Wi-Fi 6E بتوانند از ۱۴ کانال با پهنای باند ۸۰ مگاهرتز یا ۷ کانال با پهنای باند ۱۶۰ مگاهرتز جدید و بیشتر استفاده کنند.
بنابراین، علیرغم داشتن سرعت تئوری ۹.۶ گیگابیت بر ثانیه در استاندارد وای فای ۶، وای فای ۶E میتواند عملکرد بهتری ارائه میکند.
همچنین، Wi-Fi 6E میتواند دستگاههای بیشتری را بدون ایجاد تداخل یا ازدحام، مدیریت کند؛ چون هیچ دستگاه قدیمی روی باند وای فای ۶ گیگاهرتز کار نمیکند.
تمام مزایای وای فای ۶ از جمله فناوری OFDMA و MU-MIMO را هم در این استاندارد وای فای داریم.
پس، اساسا باید وای فای ۶E را یک وای فای ۶ تقویت شده بدانیم که میتواند سرعت بیشتر، کاهش تاخیر و تداخل کمتری به ما بدهد.
وای فای ۷ چیست؟
Wi-Fi 7 جانشین واقعی وای فای ۶ و جدیدترین استاندارد وای فای ایران است. چندی پیش رسما پروتکل ۸۰۲.۱۱be تصویب شد تا وای فای ۷ بتواند وارد بازار شود.
وای فای ۷ همانند وای فای ۶E از سه فرکانس رادیویی ۲.۴ و ۵ و ۶ گیگاهرتز پشتیبانی میکند ولی یک فرق بزرگ دارد و آن توان عملیاتی بسیار بالا (Extremely High Throughput) آن است که باعث سرعت بسیار بیشتری میشود.
از نظر تئوری، وای فای ۷ میتواند تا سرعت ۴۶ گیگابیت بر ثانیه را پشتیبانی کند که تقریبا ۵ برابر سرعت Wi-Fi 6E است.
اما به یاد داشته باشید که کلا شما میتوانید به یک باد رادیویی وای فای وصل شوید و هرگز سرعت ۴۶ گیگابیت (مجموع حداکثر سرعت سه باند رادیویی) را نخواهید داشت.
بنابراین، سرعت واقعی وای فای ۷ به طور قابل توجهی کمتر از این مقدار خواهد بود و در حدود چند گیگابیت بر ثانیه است.
Wi-Fi 7 تاخیر کمتری نسبت به نسلهای قبلی وای فای ارائه میکند و از پهنایباند منحصربهفرد و بسیار بزرگ ۳۲۰ مگاهرتز برخوردار است.
یکی از معروفترین فناوریهای وای فای ۷ به نام Multi-Link Operation، اجازه میدهد دستگاهها به طور پویا میان باندهای مختلف جابهجا شوند یا همزمان از هر سه باند رادیویی استفاده کنند که باعث افزایش کیفیت و قابلیت اطمینان بهتری میشود.
به یاد داشته باشید؛ در حالی که میتواند همزمان از سه باند رادیویی استفاده کند ولی نمیتواند از حداکثر سرعت ممکن روی یک باند رادیویی فراتر برود.
مدولاسیون چهارگانه یا ۴۰۹۶-QAM از دیگر ویژگیهای جدید و مهم wifi 7 است. یکی از دلایل برتری و سرعت بیشتر؛ همین بحث مدولاسیون است.
وای فای ۶E از مدولاسیون ۱۰۲۴-QAM استفاده میکند که یک چهارم مدولاسیون Wi-Fi 7 است. اگر دوست دارید درباره فناوریهای وایفای ۷ بیشتر بدانید؛ مقاله زیر را از دست ندهید:
بیشتر بخوانید: آشنایی با فناوریهای وای فای ۷؛ چگونه باعث افزایش سرعت و کاهش تاخیر شد؟
Wi-Fi 7 چه برتری نسبت به Wi-Fi 6E دارد؟
اگرچه استاندارد Wi-Fi 6E خودش چشمگیر است؛ اما Wi-Fi 7 بهبودها و ارتقاهای قابل توجهی نسبت به آن دارد.
به طور مثال، وایفای ۷ میتواند سرعت بیشتری در هر باند رادیویی نسبت به وای فای ۶E ارائه کند. بنابراین، این فقط باند ۶ گیگاهرتز نیست که به خاطر پهنایباند ۳۲۰ مگاهرتز، سرعت بالاتری دارد؛ بلکه باندهای رادیویی ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز نیز در Wi-Fi 7 سریعتر عمل میکنند.
اضافه کنید استاندارد جدید، مدیریت تداخل بهتری نسبت به وای فای ۶E دارد. اگر در یک محله و منطقه شلوغ، مجتمع آپارتمانی با واحدهای زیاد و متراکم زندگی میکنید؛ جدیدترین نسل وای فای برای شما بهتر است.
چون میتواند به طور یکپارچهای، تعداد قابل توجهی از کانالهای رادیویی که دارای تداخل و ازدحام هستند را جدا کند و کنار بزند.
وای فای ۷ به عنوان جانشین وای فای ۶، در برد موثر و محدوده سیگنالدهی، بهبودهایی داشته؛ اگرچه خیلی بزرگ نیست. شما در وای فای ۷، محدوده بیشتر را زیر پوشش وای فای میبرید و احتمالا نقاط کور کمتری دارید.
آیا اکنون میتوانیم دستگاههای وای فای ۷ بخریم؟
اولین روترهای وای فای ۷ از اواخر سال ۲۰۲۲ وارد بازار شدند. در اوایل سال ۲۰۲۴، تعداد انگشت شماری روتر یا مودم وای فای، تلفن هوشمند، لپتاپ و نظایر اینها با پشتیبانی از وای فای ۷ داریم.
در حالی که میتوانید برای خودتان یک روتر یا مودم وای فای ۷ بخرید ولی به شدت گران قیمت هستند.
با تصویب رسمی استاندارد ۸۰۲.۱۱be توسط Wi-Fi Alliance در ژانویه امسال، امیدواریم تعداد دستگاههای Wi-Fi 7 بیشتری به بازار سرازیر شود تا قیمتها شکسته شوند.
برای یک کاربر ایرانی، تقریبا خرید روتر یا مودم یا حتی گوشی Wi-Fi 7 بیمعنی و غیرضروری است و وای فای ۶ تمام نیازهای خود را پشتیبانی میکند.
کدامیک را انتخاب کنیم؟
قطعا Wi-Fi 7 یک پیشرفت بزرگ است و مزایای قابل توجهی دارد اما برای افرادی که میخواهند از نسل وای فای ۵ و قدیمیتر از آن به یک نسل جدید کوچ کنند؛ وای فای ۶ و ۶E بهتر است.
شما باید اینترنت یک گیگابیت یا ۲.۵ گیگابیت داشته باشید تا تفاوت واقعی Wi-Fi 7 با وای فای ۶E را حس کنید.
وای فای ۶E سرعت بسیار بهتری نسبت به وای فای ۵ دارد و به لطف فرکانس ۶ گیگاهرتز، از تداحل و ازدحام در باندهای فرکانسی جلوگیری میکند.
افزون بر این، همانطور که اشاره کردیم در اوایل سال ۲۰۲۴، روترها و مودمهای وای فای ۷ بسیار گران قیمت هستند و فعلا هم ارزان نمیشوند. احتمالا، مدتی طول میکشد تا شما تعداد خوبی دستگاه وایفای ۷ در خانه داشته باشید و نیاز به یک روتر Wi-Fi 7 پیدا کنید.
پیشنهاد ما این است که فعلا از وای فای ۶ یا نهایتا ۶E استفاده کنید و سال بعد یا بعدتر از آن به Wi-Fi 7 بروید؛ البته اگر در خانه اینترنت سرعت پایین دارید.
چند سوال درباره وای فای ۷
آیا با گوشی یا لپ تاپ دارای وای فای ۶ میتوانم به روتر وای فای ۷ وصل شوم؟
بله؛ هیچ مانعی وجود ندارد شما با یک دستگاه نسل پایینتر وایفای به یک روتر یا مودم قویتر و نسل بالاتر وصل شوید.
آیا باند ۶ گیگاهرتز وای فای در ایران فعال است؟
آخرین خبرها و گزارشهایی که خواندیم؛ فرکانس ۶ گیگاهرتز در ایران بسته است؛ ضمن اینکه دستگاههای بسیار کمتری توانایی اتصال به این باند رادیویی را دارند.
آیا مودم و روتر وای فای ۷ وارد ایران شده است؟
ما هنوز مودمی با وای فای ۷ یا روتر بیسیم WiFi 7 مشاهده نکردیم؛ البته سایتهای واسط خرید فروشگاه آمازون، جدیدترین روترها و مودمها را دارند و میتوانید به دلاری خرید کنید.
اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکهچی به آیدی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.