نشست سران شانگهای در قزاقستان؛ پوتین با شی و مخبر دیدار کرد

تاریخ انتشار ۰۴/۰۷/۲۰۲۴ – ۱۰:۲۱ ‎+۲ گرینویچبه روز شده در
۱۲:۳۹

رهبران روسیه، چین و دیگر کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای که به شهر آستانه، پایتخت قزاقستان رفته‌اند روز پنج‌شنبه ۴ ژوئیه برای دومین روز پیاپی در اجلاس سران این سازمان حاضر شده‌اند.

اجلاس سران این بلوک اقتصادی، سیاسی و امنیتی که از نگاه روسیه و چین، ابزاری برای مقابله با نفوذ آمریکا و متحدانش تلقی می‌شود، در روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه برگزار می‌شود.

در دومین روز اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری‌ شانگهای در قزاقستان، بلاروس به عنوان عضو دائم به این سازمان پیوست.

تاکنون چین، روسیه، ایران، هند، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان و ازبکستان، ۹ عضو دائمی، و سه کشور افغانستان و بلاروس و مغولستان عضو ناظر بودند.

ترکیه، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، پادشاهی کامبوج، نپال و سریلانکا، شش کشوری هستند که به عنوان شرکای این سازمان منطقه‌ای محسوب می‌شوند.

رهبران روسیه و چین که برای شرکت در اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری‌ شانگهای به شهر آستانه رفته‌اند، روز چهارشنبه و در حاشیه این اجلاس با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در دیدار با همتای چینی خود تأکید کرد که ارتباط دوجانبه بین مسکو و پکن اکنون در «بهترین حالت خود در طول تاریخ» قرار دارد.

شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین نیز در دیدار با همتای روس خود گفت که پکن و مسکو باید در برابر وضعیت بین‌المللی که مدام در حال تغییر است، تمایل به دوستی را برای نسل‌ها تقویت کنند.

او همچنین با اشاره به پیشرفت دو کشور در برنامه‌های تنظیم شده برای دور جدید روابط دوجانبه، از ولادیمیر پوتین به‌عنوان «دوست قدیمی» خود نام برد.

پوتین پیش از ملاقات با همتای چینی خود، با روسای جمهوری ترکیه، جمهوری آذربایجان و مغولستان و نخست‌وزیر پاکستان نیز دیدار و گفتگو کرد.

در حاشیه نشست آستانه در روز پنجشنبه، محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری ایران که برای شرکت در این اجلاس دو روزه راهی قزاقستان شده است نیز با ولادیمیر پوتین دیدار و گفتگو کند.

این دیدار یک روز پیش از برگزاری دور دوم ریاست جمهوری ایران برگزار می‌شود. در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ایران مسعود پزشکیان، سیاستمدار اصلاح‌طلب و سعید جلیلی، سیاستمدار تندرو که دارای رویکردهای مختلف به سیاست خارجی هستند با یکدیگر رقابت می‌کنند.

با روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی، ایران روابط اقتصادی، نظامی و سیاسی خود با روسیه را در ادامه سیاست «چرخش به شرق» تقویت کرد.

ایران برای نخستین بار سال گذشته به‌عنوان عضو رسمی سازمان همکاری شانگهای در اجلاس این سازمان شرکت کرد و این در حالی بود که پیش از آن، به‌عنوان عضو ناظر در نشست‌های آن حاضر می‌شد.

محمد مخبر در نشست روز پنجشنبه سران سازمان همکاری‌های شانگهای خواستار دلارزدایی از مناسبات تجاری کشورهای عضو این سازمان شد.

به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

علاوه بر آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه و الهام علی‌اف رئیس جمهوری آذربایجان هم به عنوان میهمان در این اجلاس حاضر شده‌اند.

سازمان همکاری‌ شانگهای که در سال ۲۰۰۱ با مشارکت چین، روسیه و کشورهای آسیای میانه تأسیس شده، در سال‌های گذشته با هدف ایجاد وزنه‌ای در برابر کشورهای غربی گسترش یافته است.

ایران، روسیه، چین، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان، ازبکستان، مغولستان، جمهوری آذربایجان، امارات عربی متحده، قطر، ترکیه و ترکمنستان، ۱۵ کشوری هستند که در نشست سازمان همکاری‌ شانگهای در قزاقستان حضور پیدا کرده‌اند.

افغانستان از سال ۲۰۱۲ به عنوان عضو ناظر در نشست‌های سازمان همکاری شانگهای شرکت می‌کرد، اما برای چهارمین سال متوالی پس از به قدرت رسیدن حکومت طالبان در این کشور، نماینده‌ای از افغانستان به این اجلاس دعوت نشده است.

Adblock test (Why?)

منبع خبر


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.