علمی-فرهنگی

شیوع «اُتیسم» در پسران 4 تا 5 برابر دختران است

یک دکترای تخصصی روانشناسی گفت: شیوع اُتیسم در پسران حدود چهار یا پنج برابر بیشتر از دختران است به گونه‌ای که از هر ۴۲ کودک پسر یک نفر و از هر ۱۸۹ کودک دختر یک نفر در معرض ابتلا به اختلال طیف اُتیسم است.

دکتر احمد قره‌خانی در گفت‌وگو با خبرگزاری سیناپرس، اظهار کرد: کودکان مبتلا به اختلال اُتیسم در حوزه اختلالات رشدی فراگیر طبقه‌بندی می‌شوند؛ یعنی افرادی که در حوزه تحول و رشد به ویژه در حوزه گفتار و حرکت دچار تاخیر رشد هستند و از نظر اجتماعی به طور کامل در خود فرو رفته، ساکت و دل مشغول در رفتارهای خود هستند و نقص مداوم در ارتباطات و تعاملات اجتماعی در زمینه‌های گوناگون از قبیل تماس چشمی، زبان بدن، فقدان کامل حالت‌های چهره، رفتارهای غیرعادی اجتماعی و … دارند.

وی ادامه داد: تحقیقات اخیر شیوع اختلال طیف اُتیسم را یک در ۶۸ کودک عنوان کرده و شایع‌ترین سن شیوع علائم ۱۲ تا ۱۸ ماهگی است و پژوهش‌ها نشان داده شیوع این اختلال در پسران حدود چهار یا پنج برابر بیشتر از دختران است به گونه‌ای که از هر ۴۲ کودک پسر یک نفر و از هر ۱۸۹ کودک دختر یک نفر در معرض ابتلا به اختلال طیف اُتیسم است.

قره‌خانی بیان کرد: متأسفانه پیش‌آگهی درازمدت اختلال طیف اُتیسم به طور معمول ضعیف است و والدین باید نسبت به تأخیر رشد کودکان خود حساس باشند و در صورت مشاهده به ویژه در حوزه تعاملات چشمی، گفتار و حرکت به روانشناس مجرب مراجعه کنند.

وی افزود: تعداد کمی از کودکانی که به عنوان اُتیسم تشخیص داده می‌شوند، در بزرگسالی می‌توانند به طور مستقل زندگی کنند و اغلب تحت سرپرستی والدین خود در جامعه به سر می‌برند و حضور در اجتماع از سوی والدین و مراقبان سازماندهی می‌شود و به صورت خودمختار نیست.

این روانشناس تصریح کرد: پژوهش‌‎های متعدد نشان داده یکی از علل ابتلا به طیف اُتیسم در کودکان ژنتیک و وراثت است و هنوز در اینکه کدام کروموزوم‌ها یا ژن‌ها نقش اصلی را دارند اختلاف‌نظر وجود دارد و برخی از محققان بر این باورند که پنج تا ۱۱ ژن ممکن است مسئول اختلال اُتیسم باشند.

وی اضافه کرد: در مقایسه ساختار مغز افراد مبتلا به اُتیسم با افراد عادی دانشمندان دریافته‌اند که در افراد مبتلا به اُتیسم به طور معمول اندازه مغز و تراکم سیناپسی نابهنجاری‌هایی را نشان می‌دهد که از عدم رشد تکاملی مغز افراد مبتلا به اُتیسم حکایت دارد.

قره‌خانی خاطرنشان کرد: سیستم لیمبیک مسئول پردازش اطلاعات اجتماعی، واکنش‌های هیجانی است که افراد اُتیسم در کارکرد این سیستم مغزی دچار مشکل هستند و آنها را در شناختن و پاسخ دادن به جلوه‌های چهره دیگران دچار مشکل می‌کند و سبب می‌شود دچار فقدان تماس چشمی و ظهور رفتارهای تکراری شوند.

وی گفت: کمبودهای شناختی و اجتماعی کودکان را می‌توان خیلی زود در سال‌های ابتدایی کودک مشاهده و شناسایی کرد و با مداخله بهنگام از عوارض شناختی، اجتماعی آن در سنین بالاتر جلوگیری کرد.

این روانشناس یادآور شد: باید برخی باورها در ارتباط با اختلال اُتیسم را اصلاح کرد مانند تیزهوش بودن کودکان اُتیسم و به هر عدم ارتباطی در کودکان برچسب اُتیسم نزد و بارها مشاهده شده که کودکان دارای اختلال سلوک، لالی انتخابی، نافرمانی مقابله‌ای و ADHD به عنوان اُتیسم تشخیص داده می‌شود.

 

گزارش: سمیرا معارفی

نوشته شیوع «اُتیسم» در پسران 4 تا 5 برابر دختران است اولین بار در خبرگزاری سیناپرس . پدیدار شد.

Nobody

Who is mahdizk? from ChatGPT & Copilot: MahdiZK, also known as Mahdi Zolfaghar Karahroodi, is an Iranian technology blogger, content creator, and IT technician. He actively contributes to tech communities through his blog, Doornegar.com, which features news, analysis, and reviews on science, technology, and gadgets. Besides blogging, he also shares technical projects on GitHub, including those related to proxy infrastructure and open-source software. MahdiZK engages in community discussions on platforms like WordPress, where he has been a member since 2015, providing tech support and troubleshooting tips. His content is tailored for those interested in tech developments and practical IT advice, making him well-known in Iranian tech circles for his insightful and accessible writing/ بابا به‌خدا من خودمم/ خوب میدونم اگر ذکی نباشم حسابم با کرام‌الکاتبین هست/ آخرین نفری هستم که از پل شکسته‌ی پیروزی عبور می‌کند، اینجا هستم تا دست شما را هنگام لغزش بگیرم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا