همه میدانیم در پاییز ۱۴۰۱، هم استفاده از فیلترشکن و وی پی ان چند برابر شده و هم قیمت آنها سر به فلک کشیده است اما واقعا خرید فیلتر شکن چقدر آب میخورد؟
اگر میخواهیم یک فیلترشکن بخریم؛ از کجا بدانیم سرمان کلاه نمیرود و یک سایت یا کانال تلگرامی، گرانتر نمیفروشد؟
اصلا، وی پی ان ها و فیلتر شکن ها در بازار ایران قیمت مشخص و تعریف شدهای دارند یا هر کس هر طور که دوست داشت؛ اکانتهای یک ماهه و سه ماهه و … را میفروشد؟
بیشتر بخوانید: همهچیز درباره استفاده از VPN روی مودم، روتر، تلویزیون، ایکس باکس، پلی استیشن و دستگاههای دیگر
یک فروشنده موبایل در بازار علاءالدین تهران میگوید؛ با شروع فیلترینگ واتساپ و اینستاگرام و اعمال برخی محدودیتها و اختلالها در اینترنت ایران، فروش فیلترشکن آنها چندین برابر شده است.
اگر آنها در قبل از ۳۰ شهریورماه، روزی ۵ فیلترشکن میفروختند؛ الان روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ وی پی ان برای مشتری نصب میکنند. قیمت فیلترشکنها نیز روز به روز افزایش پیدا میکند.
قیمت خرید فیلتر شکن دلبخواهی است
یک فروشنده دیگر VPN در بازار میگوید: «خرید فیلتر شکن نرخ مصوبی ندارد و هر فروشنده به اختیار و دل بخواه خودش، میتواند هر فیلترشکن را با قیمتی متفاوت ارائه کند.»
این فرد میگوید اصولش این است که قیمت VPN براساس حجم و مدت زمان آن تعیین شود ولی وقتی بازار با افزایش تقاضا روبرو است و شما میخواهید روزانه ۱۰۰ فیلترشکن بفروشید؛ دیگر بازار نرخ را تعیین میکند.
این فروشنده میگوید فیلترشکنی که تا پیش از محدودیتهای اینترنت، ماهی ۲۰ هزار تومان بوده؛ اکنون با قیمت ۱۰۰ هزار تومان و بالاتر به فروش میرسد.
بیشتر بخوانید: ۵ مودم VPN دار سیم کارتی ارزان قیمت
یک فروشنده، وی پی انی روی یک سرور را ۳۰ هزار تومان و فروشنده دیگری همان VPN را روی سرور دیگری ۱۳۰ هزار تومان میفروشد. حتی دیده شده برخی فروشندهها، همان سرور را ۱.۵ میلیون تومان میفروشند.
اینکه شما یک مشتری خانگی هستید یا مشتری شرکتی و سازمانی؛ یک اکانت تک نفره یا چند نفره میخواهید؛ VPN اشتراکی یا اختصاصی نیاز دارید؛ برای چند ماه خرید VPN دارید؛ قیمت متفاوت میشود.
بالاخره قیمت فیلترشکن چند؟
براساس بررسیهای که در بازار انجام شده است؛ میانگین قیمت VPN با آی پی ثابت و حجم نامحدود تک کاربره، ماهیانه ۸۰ هزار تومان است. همین فیلترشکن اکانت دو ماهاش میشود ۱۳۰ هزار تومان و سه ماهه آن ۲۰۰ هزار تومان است.
اما یک فیلترشکن خوب و پرسرعت که فروشنده میگوید بدون قطعی است؛ برای دو دستگاه ماهیانه از ۱۰۰ هزار تومان تا ۱۵۰ هزار تومان هم خرید و فروش میشود.
اگر دنبال یک VPN با آی پی مشترک برای چندین کاربر باشید؛ قیمت فیلترشکن کاهش پیدا میکند. به عنوان مثال، قیمت وی پی ان با این مشخصات و ۹۰ روزه، حدود ۳۳۰ هزار تومان است. قیمت ۶ ماهه این VPN نیز حدود ۷۰۰ هزار تومان است.
الان در بازار، برخی وی پی انهای یک سال با قیمتهایی بالای یک میلیون تومان به فروش میرسند و در کمال تعجب، مردم نیز برای این فیلترشکنها، هزینه میکنند.
در واقع، کاربر ناچار است هر قیمتی برای یک VPN گفته میشود؛ را بپذیرد و هزینه کند؛ چون نمیتواند به واتساپ و اینستاگرام و بازیهای مورد نیاز هر روزهاش وصل شود.
چرا قیمت VPN افزایش یافت؟
آیا افزایش ناگهانی قیمت VPN فقط به خاطر گران فروشی و سود بیشتر برخی افراد یا افزایش تقاضا در ماههای اخیر است؟ قطعا دلایل دیگری هم در این زمینه دخیل بودند.
مثلا، هزینههای خرید هاست و VPS در ماههای اخیر، به خاطر افزایش قیمت دلار، بالاتر رفت و افرادی که فروشنده فیلترشکن بودند؛ ناچار شدند هزینههای هاست و سروری بیشتری بپردازند.
بیشتر بخوانید: فیلترشکن گوگل Outline VPN چیست و چگونه آن را نصب و استفاده کنیم؟
در دورهای، بسیاری از سرورها و پروتکلهای VPN مسدود شدند و به ناچار، سازندگان VPN باید سراغ خرید سرورهای جدید و گران قیمتتر میرفتند؛ پروتکلهای جدیدی راهاندازی کرده و سرور VPN با هزینه بالاتری، برای ارائه به مشتری، پیکربندی و راهاندازی میکردند.
برای عبور از فیلترینگ اینترنت ایران که هر روز سختتر و پیچیدهتر میشود؛ نیاز به سرورهای قویتری هست و همین موضوع، هزینههای بیشتری میطلبد.
سرورهای ضعیف، سریعا از کار میافتند یا توسط نهادهای متولی فیلترینگ، شناسایی و مسدود میشوند. در واکنش به این اتفاق، سرویسدهندگان VPN ناچار هستند هزینه بیشتری کرده و سراغ سرورها و فیلترشکنهای قویتر بروند.
کمبود سرور VPN و هاست در بازار به دلیل افزایش چند صد برابری استفاده از VPN و نیاز شدید کسبوکارها به VPN و VPS نیز در این افزایش قیمت VPN موثر بوده است.
دورهای، کاربران با هر قیمتی، نمیتوانستند یک هاست اشتراکی مخصوص نصب VPN در خارج از کشور پیدا کنند.
در واقع، شرکتهای هاست و سروری، کاملا اشباع شده بودند و کسی سرور خالی نداشت.
VPN یک تجارت غیرقانونی پرسود
بازار فروش فیلترشکن و VPN بسیار داغ است. مسیری که اینترنت ایران و مسئولین و متولیان آن طی سه ماه اخیر طی کردند؛ راهاندازی یک بازار تجاری پر سود ولی غیرقانونی بود.
بازاری که نه استاندارد و ضوابط و حساب و کتاب مشخصی دارد و نه امکان نظارت و کنترل آن وجود دارد. نیاز و تقاضا در بازار بالا است؛ به تبع آن طمع سود بیشتر و گرانی فراوان است.
بیشتر بخوانید: ۷ ترفند افزایش سرعت VPN
غالب مردم هم در این بازار، اطلاعات و آگهی لازم را ندارند و از قیمتهای فیلترشکنها و ویپیانها بیاطلاع هستند.
بنابراین با دیدن اولین آگهی فروش VPN در یک کانال تلگرامی یا پست اینستاگرامی یا وب سایتی که در گوگل یافت شده؛ اعتماد کرده و هزینه بالایی برای خرید وی پی ان میدهند.
برخی سودجویان، اکانتهای VPN را با قیمتهای چند برابری و به عنوان VPN مودم یا تلویزیون یا گیمینگ میفروشند؛ در حالیکه از نظر فنی، اصلا فرقی میان VPN گوشی و لپتاپ با VPN مودم یا تلویزیون نیست.
چند نکته درباره خرید فیلتر شکن
۱- وی پی انهای اندرویدی نسبت به وی پی انی که باید روی گوشی آیفون نصب شود؛ کمی ارزانتر هستند. مثلا، اگر یک قیمت VPN برای گوشی اندرویدی، ۱۰۰ هزار تومان است؛ برای گوشی آیفون حدود ۱۵۰ هزار تومان میشود.
۲- پول بیشتری برای خرید یک VPN مخصوص گیمینگ یا تلویزیون یا باز کردن اینستاگرام ندهید. همینطور که نباید پول بیشتری بدهید تا مثلا VPN ویژه اینترنت ایرانسل یا همراه اول بخرید.
۳- بهتر است VPN را از فروشندگان رسمی و معتبری که دارای وبسایت و کانال فروش رسمی هستند؛ خریداری کنید یا اینکه از فرد و آشنای واردی بخواهید برای شما یک فیلترشکن خریداری و نصب کند.
۴- گول قیمت VPN بالا یا پایین را نخورید. ابتدا، فیلترشکن را تست کرده و در صورت رضایت، پول بدهید.
اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکهچی به آیدی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.
دیدگاهتان را بنویسید