اگر روزی یک عدد موز بخوریم، چه اتفاقی می‌افتد؟

شما هم از آن‌هایی هستید که وقتی بچه بودید و مهمانی می‌رفتید، پدر یا مادر یا بزرگ‌ترها از قبل هشدار داده بودند که به موزها دست نزنید؟ اگر پاسخ شما مثبت است، احتمالاً متولد دهه شصت هستید. موز میوه محبوبی است که تقریباً همه، بزرگ و کوچک، دوستش دارند. این روزها، موز تقریباً در هر خانه و آشپزخانه‌ای پیدا می‌شود و با کاربردهای متنوع خود می‌تواند در انواع دسرها و خوراکی‌ها و حتی غذاها به کار رود. آیا مصرف روزی یک عدد موز ایرادی دارد؟ اگر مصرف روزانه موز مفید است، چطور بر سلامت ما تأثیر می‌گذارد؟ فواید مصرف روزانه موز چیست؟ بیایید با هم بررسی کنیم.

فواید مصرف روزانه موز

موز، این میوه خوشمزه، مغذی، و پرخاصیت که به‌راحتی در رژیم غذایی آدم‌هایی با شرایط مختلف جای می‌گیرد. چه کودک، چه سالمند و بزرگسال، از خواص موز بی‌بهره نمی‌مانند. موز در بهبود روحیه، بهبود بیماری‌ها، و رفع خستگی، به کمک ما می‌آید. همه ما توصیه‌های فراوان برای خوردن روزانه میوه و سبزیجات را شنیده‌ایم. اما آیا از خواص مصرف روزانه یک عدد موز خبر دارید؟ در این مطلب بررسی می‌کنیم که اگر هر روز موز بخوریم، چطور تأثیر آن را بر سلامت بدن احساس می‌کنیم؟ فواید مصرف روزانه موز برای ما چیست؟

سلامت دهان، لثه و دندان‌ها

موز بافت نرمی دارد. به همین دلیل، دندان‌ها اذیت نمی‌شوند. اما جالب است که ویتامین سی موجود در موز نیز باعث سلامت دهان و لثه‌ها می‌شود. علی‌رغم تصور عمومی، تنها مرکباتی مانند پرتقال یا لیمو، حاوی ویتامین سی نیستند. تحقیقات نشان می‌دهند که موز حاوی ۱۰ میلی‌گرم ویتامین سی است. بدن ما روزانه به ۷۵ تا ۹۰ میلی‌گرم ویتامین سی نیاز دارد و خوردن یک عدد موز، می‌تواند بخشی از نیاز روزانه بدن به ویتامین سی را برآورده کند.

ویتامین سی در حفاظت از سیستم ایمنی، مقابله با رادیکال‌های آزاد، و بیماری پریودنتال نقش دارد. تحقیقات نشان می‌دهند که رژیم‌های حاوی مقادیر بالای میوه، تأثیر زیادی بر سلامت لثه‌ها دارند و از التهاب‌های لثه و بیماری‌های مربوط به لثه جلوگیری می‌کنند. یک پژوهش که در ژورنال BDJ Open منتشر شد، نشان داد که مصرف زیاد موز در شرکت‌کنندگان این تحقیق، با افزایش سلامت لثه‌ها در ارتباط بوده است. پس می‌توان با اطمینان بالایی گفت که مصرف روزانه یک عدد موز باعث سلامت دهانی شما می‌شود.

سلامت استخوان‌ها

ممکن است ندانید یا فراموش کنید که استخوان‌های بدن انسان، همواره در حال رشد و تغییر شکل هستند. در واقع، استخوان‌های ما هر ۱۰ سال یک‌بار، به‌طور کامل نو می‌شوند. تغذیه، بر سلامت و ساختار استخوان‌ها تأثیرگذار است. پس باید مراقب باشیم که رژیم غذایی سالمی را برای سلامت استخوان‌ها دنبال کنیم. موز به‌دلیل داشتن مقادیر بالای پتاسیم، تأثیر چشمگیری بر سلامت استخوان‌ها دارد. پتاسیم نقش مهمی در محافظت از استخوان‌ها، در برابر پوکی استخوان ایفا می‌کند. نیمی از زن‌ها و یک‌چهارم مردهای بالای ۵۰ سال، پوکی استخوان را تجربه می‌کنند. شکستگی استخوان‌ها در سالمندان، حتی بیشتر هم دیده می‌شود.

بنا بر تحقیقات، خوراکی‌های حاوی مقادیر بالای پتاسیم، به بدن در نگهداشت کلسیم کمک می‌کنند. کلسیم در رژیم‌های غذایی که حاوی مقدار زیادی نمک و سدیم هستند، به‌راحتی از بین می‌رود. مصرف روزانه یک عدد موز، در کنار یک رژیم غذایی دارای سدیم پایین، می‌تواند منجر به حفظ کلسیم بیشتر در بدن شود که یک ماده معدنی ضروری در سلامت ما محسوب می‌شود.

تأمین پتاسیم بدن

پتاسیم، یک الکترولیت و ماده معدنی ضروری است که بدن برای عملکردهای متنوعی از آن استفاده می‌کند. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که یک عدد موز متوسط، حاوی ۴۲۲ میلی‌گرم پتاسیم است. این میزان، حدود ۹ درصد از نیاز متوسط روزانه فردی بزرگسال به پتاسیم را برآورده می‌کند. میزان پتاسیم کافی در بدن کمک می‌کند تا فشار خون پایین بماند، مایعات بدن در سطح متناسبی حفظ شود، و خطر ساختن سنگ کلیه کمتر شود. پتاسیم در حفظ سلامت قلب و عروق و عملکرد شناختی مغز نیز نقش دارد.

با این حال، مراقب باشید که مصرف روزانه پتاسیم را بیش از حد بالا نبرید. وجود پتاسیم بیش از حد در خون، باعث تهوع، گرفتگی و درد عضلات، و درد در قفسه سینه می‌شود. در شرایط وخیم‌تر، پتاسیم اضافی در خون می‌تواند منجر به سکته قلبی نیز شود. پس مراقب باشید که در مصرف موز زیاده‌روی نکنید.

خواب باکیفیت

مصرف روزانه یک عدد موز، می‌تواند به خواب راحت‌تر در شب کمک کند. بنیاد ملی خواب در ایالات متحده آمریکا در این باره اعلام کرده است که تغذیه، نقشی حیاتی در سلامت خواب انسان ایفا می‌کند. برخی خوراکی‌ها و غذاها بر کیفیت خواب تأثیرگذار هستند. در این میان، موز نقشی مثبت در کیفیت خواب دارد.

کِری گانز، متخصص تغذیه در نیویورک، می‌گوید منیزیم و پتاسیم موجود در موز دارای خاصیت شل‌کننده عضلانی هستند که باعث خواب راحت‌تر و آرامش بیشتر هنگام خواب می‌شوند. کربوهیدرات زیاد موز هم باعث می‌شود که با مصرف موز احساس خواب‌آلودگی در ما تشدید شود. علاوه‌بر این‌ها، یک آمینواسید به نام تریپتوفان در موز، باعث تحریک ترشح ملاتونین می‌شود که به هورمون خواب معروف است. تریپتوفان در بهبود خلق‌وخو و سلامت روانی نیز تأثیرات مثبتی دارد.

کاهش وزن

رژیم‌های حاوی مقادیر زیاد میوه و سبزیجات در مقایسه با رژیم‌هایی که شامل غذاهای پر کالری و فرآوری‌شده می‌شوند، تأثیر بیشتری بر کاهش وزن دارند. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که موز نیز در کاهش وزن بسیار مفید است.

دکتر ارین پالینسکی، متخصص تغذیه و مربی حرفه‌ای در حوزه دیابت، می‌گوید: «موز احساس سیری به آدم می‌دهد، به‌خصوص اگر موز، بافت خیلی نرمی نداشته باشد. موزهایی که کمی رنگ سبز دارند، سرشار از فیبر هستند. درعین‌حال، این موزها منبع نشاسته مقاوم هم هستند که هضم آن به‌آرامی صورت می‌گیرد و به همین دلیل، باعث القای حس سیری می‌شود. نشاسته مقاوم در مقایسه با نشاسته معمولی، کالری کمتری به ازای هر گرم دارد و باعث کاهش اشتها نیز می‌شود. همین موضوع باعث می‌شود که مصرف موز، از پرخوری جلوگیری کند.»

علاوه‌بر این‌ها، وجود مقدار زیادی فیبر در موز، وزن را کنترل می‌کند. یک پژوهش نشان داده است که افزودن فیبر بیشتر به رژیم غذایی، به کاهش وزن کمک می‌کند. در نتیجه، مصرف روزانه یک عدد موز، سلاح مناسبی برای رفتن به جنگ با وزن اضافی است.

سلامت روده‌ها

وقتی دل‌درد داریم، معمولاً توصیه می‌شود یک عدد موز بخوریم. چرا؟ چون هضم موز آسان است و باعث التیام درد شکم می‌شود. مصرف روزانه یک عدد موز نیز تأثیرات شگفت‌انگیزی بر بهبود سلامت روده‌ها دارد.

نشاسته موجود در موز مانند پروبیوتیک عمل می‌کند. یعنی چه؟ پروبیوتیک به باکتری‌های مفید روده کمک می‌کند تا محیطی مناسب برای تکثیر و رشد ایجاد کنند که در نهایت باعث سلامت بیشتر این عضو بدن می‌شود. یک روده سالم، دیگر تولید درد نمی‌کند و علاوه‌بر این، به سلامت کل بدن کمک می‌کند. چرا که روده سالم، تأثیر زیادی بر سلامت کلیه‌ها، قلب، و سیستم ایمنی ایفا می‌کند.

اگر گاهی احساس نفخ دارید، خوردن روزانه یک عدد موز، به کمک شما می‌آید. در یک پژوهش، ۳۴ نفر خانم مورد بررسی قرار گرفتند. این پژوهش نشان داد که علائم نفخ در شرکت‌کنندگان با خوردن روزی دو عدد موز، کاهش چشمگیری پیدا کرد.

تأمین انرژی بدن

موز یک میان‌وعده راحت و بی‌دردسر محسوب می‌شود که در زمانی بسیار کوتاه، انرژی زیادی در بدن ایجاد می‌کند. این انرژی، برخلاف اکثر خوراکی‌های انرژی‌زا، دوام زیادی دارد. همین موضوع موجب شده است که موز یکی از خوراکی‌های محبوب ورزشکاران باشد.

تحقیقات نشان می‌دهند که موز با ترکیبی از فیبر و قند طبیعی، یکی از منابع عالی انرژی محسوب می‌شود. قند طبیعی در موز باعث افزایش سریع انرژی می‌شود، فیبر زیاد آن هم به هضم آرام‌تر قند کمک می‌کند. این‌ها به چه معناست؟ به این معنا که بدن، قند را با سرعت آرام‌تری می‌سوزاند. این در حالی است که مواد خوراکی حاوی مقادیر بالای قند و فیبر کم، انرژی بالایی تأمین می‌کنند که به‌سرعت هم از بین می‌رود.

پژوهشی که در ژورنال پلوس وان منتشر شد، نشان داد که موز دقیقاً می‌تواند به‌اندازه نوشیدنی‌های انرژی‌زا بر پایه کربوهیدرات برای تأمین انرژی دوچرخه‌سواران حرفه‌ای مناسب باشد. این نوشیدنی‌ها، به‌طور خاص، برای اهداف ورزشی و مناسب پیش از تمرین یا حین استراحت ورزشکاران طراحی می‌شوند. پس اگر ورزشکار حرفه‌ای هستید، می‌توانید با خیال راحت، پول خرید نوشیدنی‌های گران‌قیمت انرژی‌زا را در جیب‌تان نگه‌دارید و به‌جای آن‌ها، روزی یک عدد موز نوش جان کنید. هر دوی این‌ها، در نهایت، به یک میزان انرژی تأمین می‌کنند.

بهبود سلامت ریه‌ها

سلامت ریه‌ها ارتباط مستقیم با رژیم غذایی ندارد. اما تغذیه، نقش مهمی در عملکرد ریه‌ها ایفا می‌کند. وجود مقادیر زیاد پتاسیم در موز، باعث سلامت ریه‌ها می‌شود. در واقع، پتاسیم برای عملکرد درست ریه‌ها، حیاتی است. پس مصرف روزانه یک عدد موز، به‌خصوص در کودکان، پتاسیم لازم برای ریه‌ها را تأمین می‌کند تا از آن برای افزایش ظرفیت ریه‌ها و بهبود عملکردشان استفاده شود. یک پژوهش نشان داده است که موز برای بیماری‌های مزمن ریوی نیز سودمند است. در این پژوهش، تأثیر تغذیه شرکت‌کنندگان مبتلا به بیماری مزمن انسداد ریه بررسی شده است و نتایج نشان داده که شرکت‌کنندگانی با رژیم‌های غذایی سالم‌تر، که مصرف موز نیز در آن لحاظ شده بود، کمتر به این بیماری مبتلا می‌شوند و ریه آن‌ها عملکرد بهتری دارد.

ذکر این نکته مهم است که موز به‌تنهایی، تأثیر چشمگیری بر سلامت ریه نخواهد داشت. موز زمانی که جزو یک رژیم غذایی مغذی و متنوع باشد، می‌تواند منبع تأمین‌کننده پتاسیم باشد و به سلامت ریه‌ها کمک کند.

محافظت از کبد

کبد جزو پرکارترین اعضای بدن است. کبد مسئول حذف سموم در بدن است و به همین دلیل، نیاز زیادی به کمک ما از طریق حفظ یک رژیم غذایی سالم دارد. خوشبختانه، مصرف روزانه یک عدد موز، در حفاظت از عملکرد کبد هم بسیار مؤثر است. اما چطور؟ مهم‌ترین فواید موز برای کبد عبارت است از:

  • مقادیر زیاد پتاسیم در موز باعث حفظ سطح مایعات بدن می‌شود. این موضوع، چطور به سلامت بدن کمک می‌کند؟ پتاسیم موز به بدن کمک می‌کند که مواد مغذی و مواد زائد از طریق سلول‌ها حرکتی روان و آسان داشته باشند. این موضوع هم هم‌راستا با انجام وظایف کبد است.
  • وجود نشاسته مقاوم و فیبر در موز، سطح قند خون و کلسترول را متعادل نگاه می‌دارد. همان‌طور که می‌دانید، قند یا کلسترول بالا، هر دو، مشکلات زیادی برای کبد ایجاد می‌کنند.
  • مصرف موز حتی برای کسانی که مبتلا به نارسایی‌های کبدی هستند، مفید است. پتاسیم موجود در موز، از بروز بیماری‌های کبدی جلوگیری می‌کند. وجود مقادیر کم پتاسیم در خون، وخامت بیماری کبد چرب را تسریع می‌کند. این در حالی است که یک رژیم غذایی سرشار از پتاسیم، کبد را سالم نگه می‌دارد.

با این حال، باید توجه داشت که اگر عضوی از بدن دچار مشکل و آسیب شده باشد، مصرف یک ماده غذایی به‌تنهایی باعث بهبود شما نمی‌شود. اما گنجاندن موز در برنامه غذایی‌تان می‌تواند شروع مناسبی برای تغذیه سالم باشد.

بهبود فشار خون

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده امریکا اعلام کرده که نیمی از بزرگسالان این کشور، فشار خون بالا دارند. فشار خون بالا، یک مشکل حاد محسوب می‌شود که با افزایش خطر ابتلا به سکته قلبی و سکته مغزی همراه است. مصرف روزانه یک عدد موز، به مقابله با فشار خون بالا کمک می‌کند. چطور؟ با وجود پتاسیم در موز، اتفاقاتی می‌افتد که مهم‌ترین آن‌ها به شرح زیر است:

  • پتاسیم، اثرات سدیم بر فشار خون را کاهش می‌دهد.
  • از آنجا که سدیم باعث تنگی و سفت‌شدن رگ‌ها می‌شود، فشار خون افزایش می‌یابد.
  • در این شرایط، خون به‌سختی جابه‌جا می‌شود و بدن مجبور است با سختی بیشتری کار کند.
  • پتاسیم با کاهش این فشار و سفتی، به عبور راحت‌تر خون کمک می‌کند.
  • پس اگر کمی فشار خون دارید، خوردن روزانه یک عدد موز را در برنامه روزانه خود بگنجانید.

رفع خستگی پس از ورزش

تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف موز پس از تمرین ورزشی، به بازیابی و ترمیم عضلات کمک شایانی می‌کند. طبیعی است که پس از تمرین، هوس خوراکی‌های خوشمزه و وسوسه‌انگیز زیادی در سر بپرورانید. اما موز، از هر خوراکی دیگری در این زمان، برای بدن مفیدتر است.

کربوهیدرات زیاد در موز به تولید انسولین منجر می‌شود که در انتقال قند خون به عضلات نقش دارد. این قند در عضلات، به‌عنوان گلوکز ذخیره می‌شود و در طول تمرین، به تاب‌آوری بیشتر بدن کمک می‌کند. به این ترتیب، مصرف یک عدد موز پس از ورزش کمک می‌کند تا عضلات شما، خیلی سریع‌ برای تمرین بعدی آماده شوند.

پتاسیم موجود در موز، از گرفتگی عضلات پس از تمرین نیز جلوگیری می‌کند. همچنین، تعادل الکترولیت‌ها را در بدن حفظ می‌کند. همین موضوع باعث می‌شود تا نوشیدنی‌های مخصوص ورزشکاران، همیشه سرشار از پتاسیم باشند.

بهبود عملکرد مغز

تغذیه، تأثیر مستقیمی بر سلامت مغز دارد. داشتن یک رژیم غذایی مغذی و متنوع، سرشار از انواع ویتامین‌های موجود در میوه و سبزیجات، به عملکرد بهتر مغز کمک می‌کند. موز چرا و چطور به سلامت و بهبود عملکرد مغز کمک می‌کند؟ به‌خاطر مقادیر زیاد ویتامین ب۶. ویتامین ب ۶ چطور به سلامت بدن کمک می‌کند؟

  • ویتامین ب ۶ فواید زیادی برای بدن دارد، از سلامت چشم‌ها گرفته تا جلوگیری از سرطان.
  • نقش ویژه ویتامین ب ۶، تأثیر بر بهبود خلق‌وخو و بهبود عملکرد مغز است.
  • کاهش خطر ابتلا و پیشرفت آلزایمر، از تأثیرات مصرف ویتامین ب۶ در درازمدت است.
  • از فواید مصرف روزانه موز این است که، ۳۲ درصد از متوسط نیاز روزانه یک فرد بزرگسال به ویتامین ب ۶ را برآورده می‌کند.

تأمین آنتی‌اکسیدان مورد نیاز بدن

سلامت بدن در گروی تأمین آنتی‌اکسیدان‌های سالم است. کار آنتی‌اکسیدان‌ها در بدن چیست؟ آنتی‌اکسیدان‌ها، مواد شیمیایی هستند که اثرات رادیکال‌های آزاد را کاهش می‌دهند. رادیکال‌های آزاد، اتم‌های ناپایدار بدن هستند که عامل افزایش سن، آسیب به سلول‌ها، و ابتلا به طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها، از جمله سرطان به شمار می‌روند. رادیکال‌های آزاد چطور پیدا می‌شوند و شکل می‌گیرند؟

منشأ پیدایش رادیکال‌های آزاد، متنوع است. دریافت میزان مناسبی آنتی‌اکسیدان، برای کنترل بر این اتم‌های ناپایدار، ضروری است. خوشبختانه، موز سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هاست و از این حیث، می‌تواند از بدن در مقابل رادیکال‌های آزاد محافظت کند. مهم است بدانیم که بدن، روزانه در معرض انواع رادیکال‌های آزاد است. ما ممکن است رادیکال‌های آزاد را از طریق نور خورشید، کرم مرطوب‌کننده یا عوامل روزانه دیگری دریافت کنیم. پس خوب است که موز را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید و بخشی از این مسئولیت مهم را بر دوش او بگذارید! فواید مصرف روزانه موز را دست کم نگیرید.

جلوگیری از سرطان کلیه

تعجب می‌کنید اگر از فواید مصرف روزانه موز سلامت کلیه باشد؟ کلیه‌ها مسئول تصفیه مواد زائد خون و بدن هستند. تصفیه خون برای بدن حیاتی است. یک پژوهش گسترده که در ژورنال جهانی سرطان منتشر شده، میزان ابتلا به سرطان سلول کلیوی (یا کارسینوم کلیه) را بررسی کرده است. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط بین رژیم‌های غذایی سرشار از میوه و سبزیجات با کارسینوم کلیه بود. این پژوهش دریافت که احتمال ابتلا به سرطان کلیه در میان زنانی که هفته‌ای چهار تا ۶ عدد موز می‌خورند، بسیار کمتر از مصرف دیگر میوه‌ها است. البته اگر مبتلا به سرطان کلیه هستید، باید میزان مصرف موز را با مشاوره پزشک خود کنترل کنید. از آنجا که مصرف تعداد زیادی موز باعث افزایش سطح پتاسیم خون می‌شود، برای افراد تحت درمان سرطان کلیه مضر است.

با توجه به فواید مصرف روزانه موز آیا موز در برنامه غذایی روزانه شما قرار دارد؟

روزگاری، موز جزو میوه‌های اعیانی و تجملی به شمار می‌رفت. اما حالا، موز در سبد غذایی اکثر خانواده‌ها پیدا می‌شود و در دستورالعمل‌های انواع خوراکی‌های خانگی به کار می‌رود. آیا شما روزانه یک عدد موز میل می‌کنید؟ با خواندن مقاله حاضر و آگاهی‌ از فواید مصرف روزانه موز، آیا قصد دارید موز را در رژیم غذایی خود بگنجانید؟ امیدواریم بتوانید با مصرف موز گام مهمی در مسیر حفظ سلامت خود بردارید. لطفاً نظرات خود را با ما و دیگر خوانندگان چطور در میان بگذارید.

منبع: healthdigest

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید. اطلاعات بیشتر

Adblock test (Why?)

لینک منبع


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.